De afgelopen anderhalf jaar lijkt er gelukkig veel ten goede veranderd te zijn in het bewustzijn dat werkgevers hebben van de cruciale rol die zij spelen. Ook de stok achter de deur die de Quotumwet biedt bij het creëren van werk voor mensen met een arbeidsbeperking, lijkt te werken. Als het niet lukt voldoende extra banen te creëren voor deze groep mensen, dreigen bedrijven met meer dan 25 man personeel individueel beboet te kunnen worden.
Dat is de stok. Een wortel is er ook: werkgevers die banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking kunnen gebruikmaken van bijvoorbeeld loonkostensubsidies en de no risk-polis (waardoor zij geen verplichting hebben het loon door te betalen bij een eventuele ziekte van de werknemer).
De focus ligt hiermee alleen wel heel sterk op de grote bedrijven. Kleine bedrijven hebben niet te maken met de boetes uit de Quotumwet, en hoewel zij wel aanspraak kunnen maken op loonkostensubsidies en no risk-polissen, zijn de regelingen hieromtrent voor hen vaak te ingewikkeld om er daadwerkelijk een beroep op te kunnen doen. Zij begrijpen vaak niets van de bureaucratische weg die zij hiervoor moeten afleggen langs scholen, gemeenteloketten – die het allemaal anders organiseren – en UWV. En zij raken verward door de wirwar aan regelingen. Het vergt aardig wat studie thuis te raken in de wereld van garantiebanen, beschut werk, doelgroepregister, gesubsidieerde banen vanuit individuele gemeenten, mobiliteitsbonussen en regelingen voor mensen die werken als tegenprestatie voor hun bijstandsuitkering.
Dat is bijzonder jammer, want juist kleine ondernemingen bieden vaak een heel geschikte werkplek voor mensen die goed gedijen bij een overzichtelijke omgeving en persoonlijke aandacht.
Zolang de bureaucratische rompslomp rond de garantiebanen nog niet is verminderd, kan het in elk geval helpen als individuele gemeenteambtenaren of medewerkers bij re-integratiebureaus, het regelwerk van werkgevers overnemen, zoals bijvoorbeeld gebeurt in Nijmegen en in Leiden.