print

Het budget is met 40% gekort, maar de dagbesteding voor dementerenden bij Fier  in Arnhem bruist. Waarom? Omdat ze ouderen hier laten werken voor hun dagbesteding.

Goed voorbeeld
Laatst bijgewerkt: 10 november 2015

Veel gemeenten hebben gekort op de dagbesteding van ouderen. Maar dat hoeft niet te betekenen dat deze ouderen het slechter krijgen. In Arnhem leidt Carla Knol het project Fier, voornamelijk gerund door vrijwilligers en met hulp van plaatselijke ondernemers, scholen en andere stichtingen. Beginnend dementerenden werken er bij wijze van dagbesteding een paar uur per dag in de Gamma, of houden het plantsoen bij van een school, of helpen in een plaatselijke buurtsuper. Zij hebben het gevoel dat ze naar hun werk gaan, dat ze bijdragen aan de maatschappij. Hun partner is ontlast. En qua budget kan het uit.

Ook dementerenden willen kwaliteit van leven

Een inclusieve samenleving betekent dat iedereen mee kan doen. Dus ook dementerende ouderen. Bijvoorbeeld door bij wijze van dagbesteding in de Gamma te helpen. In Arnhem lukt dat.

Ideeën
Laatst bijgewerkt: 25 november 2015

Fier is niet het enige project waarbij vooropstaat wat mensen met beginnende dementie nog wel kunnen. Zie bijvoorbeeld ook het DemenTalent in de regio Apeldoorn.

Foto's: Werry Crone