print
interview

Een groep PvdA-leden volgde jongeren die net van het praktijkonderwijs kwamen. Vonden zij werk? Piet Versteeg en Han de Kok van de PvdA-afdeling Uden spraken met een oud-leerlinge die werkt als kassière.

Anoniem
oud-leerling praktijkonderwijs, werkt als kassière, loonkostensubsidie vanuit Participatiewet
01 januari 2015

'Op de middelbare school in Oss heb ik verschillende praktijklessen gevolgd tot en met de derde klas. Vanaf de derde mochten we zelf kiezen welke vakken we wilden gaan doen. Toen ben ik steeds meer de richting van de detailhandel op gegaan. Het vierde jaar heb ik weer detailhandel gekozen. Dat beviel me. Daar heb ik over nagedacht: dat wilde ik later ook als mijn baan. Mezelf omhoog werken tot baas van een filiaal. Maar dat is echt hard werken.

Na de vijfde klas ben ik op het ROC gekomen. Daar hebben we standaardvakken gehad zoals Nederlands, rekenen, Engels. Daar zat nog niet het detailhandelstuk in. Ik wilde me inschrijven voor een opleiding. Daar was ik te laat mee - helaas. Eind juni heb ik me ingeschreven. Ik kon nog een capaciteitentest doen om te kijken of ik door kon leren. Maar de test is negatief uitgekomen en daardoor kan ik helaas niet doorleren. Dan zou ik een BBL-baan gaan doen (beroepsbegeleidende leerweg). Dat is 4 dagen werken en 1 dag leren.

In de zomervakantie heb ik al geoefend als kassière bij de supermarkt. Toen ik niet kon doorleren heb ik dat samen met de nazorgcoördinator doorgegeven aan Bob, de baas van de winkel. Bob heeft mij de kans gegeven om hier een paar maanden te komen proefdraaien. En als dat lukt krijg ik waarschijnlijk een contract van 30 uur. Ik mag vanaf 1 december al beginnen hier op vrijdag, dus 5 dagen in de week, 30 uur. Daar ben ik heel blij mee. Voor mijn gevoel is het geen proefperiode meer want ik zit achter de kassa alsof ik het al jaren doe. Het voordeel is dat ik dingen snel goed oppak.

Voor mijzelf was het niet moeilijk om werk te vinden, maar het kan moeilijk zijn bij bepaalde dingen. In een supermarkt; bij bepaalde ketens moet je ook al hbo hebben. Dat is ook heel lastig. Ik denk dat ze minder snel personeel aannemen dat dat diploma niet heeft. Ik vind dat ze de eisen minder hoog moeten stellen. Want dat vind ik zwak. Iedereen moet de kans krijgen om door te kunnen leren en een baan te krijgen.

Ik werk nu van maandag tot donderdag voorlopig nog even. Dinsdagochtend poets ik. Ik maak de schappen schoon en zet de producten er weer terug in. Rond een uur of 11 ga ik weer aan de kassa tot half 6. Ik wilde zelf kassa draaien. Een tijd terug heb ik gewerkt bij een andere supermarkt. In totaal heb ik drie jaar stage gelopen toen ik nog op school zat. Ik wilde altijd kassa leren. Maar dan moet je kassa-training volgen. Mij zetten ze zo maar achter de kassa zonder dat ik er iets van wist. En hier hebben ze de tijd genomen om de kassa te leren. Daar was ik heel blij mee; ik ben ze ook echt dankbaar daarvoor. Ik voel me hier echt op mijn gemak.

Het leukste vind ik het contact met de klanten. Ik heb altijd gezellige klanten aan de kassa. Die babbelen met je. Ik ken ze alleen van gezicht want ik kom zelf niet uit de plaats van de supermarkt. Nou is het met de collega's ook fijn werken. Je maakt af en toe een grapje tussendoor. Dat kan ook op zijn tijd. Gezelligheid hier: een leuk clubje. Er zitten jongere mensen tussen en oudere. Dat maakt niet uit, dat is juist gezellig. Ik maak gemakkelijk contact. Dat komt omdat ik zelfvertrouwen heb gekregen. Door mezelf en door de mensen die me helpen. Ik vind alles leuk, als het aan mij ligt blijf ik hier mijn hele leven werken.

Betaald werk hebben vind ik heel belangrijk, omdat ik nu 18 ben. Ik moet toch bepaalde rekeningen gaan betalen. En ik wil graag sparen voor een autootje want ik ben nu bezig met mijn rijbewijs. En dan na het autootje voor een huisje of een huurappartementje. Want ik heb al mijn toekomst gepland. Met of zonder man – ik ben er gewoon op voorbereid.

Ik baalde dat ik niet kon doorleren. Ik weet goed wat ik wil en mijn doel is om toch nog door te leren en me omhoog te werken. Ik ga ervoor. Volgend jaar ga ik me waarschijnlijk weer opnieuw inschrijven voor een opleiding. Dat moet al in maart gebeurd zijn, wil je een kans krijgen.

Ik durf eigenlijk niet te zeggen wat ik over 15 jaar doe. Ik denk eigenlijk hoger dan nu. Mensen aan het werk zetten enzo, assistent filiaal-manager. Mijn droombaan is werken aan een bar in Lloret de Mar. Gaat iedereen ’s avonds op stap; sta ik daar mee te feesten achter de bar. Feesten en werken: ideaal!'

Interview gehouden op 19 november 2015 door Piet Versteeg en Han de Kok
Foto: Werry Crone