print
interview

Jacques van Geest maakt zich weinig zorgen over de babyboomers. Wel over 'de alleenstaande ouderen die vereenzamen'.

Jacques van Geest
Jacques van Geest is fractievoorzitter van Verenigd Progressief Grave en lid van de PvdA
02 oktober 2016

'Het is niet verstandig om over de AOW-er te spreken. Er zijn 65-plussers die buitengewoon comfortabel kunnen leven en er zijn 65-plussers die de eindjes niet of nauwelijks aan elkaar kunnen knopen.

Er zijn gezonde ouderen en er zijn ouderen die van alles mankeren.

Er zijn hooggeschoolde ouderen en er zijn ouderen die niet de mogelijkheid hebben gehad of gepakt te studeren. Duidelijk is wel dat goedgeschoolde ouderen een grotere kans hebben op een gezonde oude dag, hetzelfde geldt voor de ouderen die financieel  goed zitten.

Gezond, goed opgeleid, de beschikking hebben over voldoende geld: over die 65 plussers zou ik me geen zorgen maken, die redden zichzelf wel. Dit is een aanzienlijke groep, vooral  babyboomers.

Wij moeten ons zorgen maken over de alleenstaande ouderen die vereenzamen. Over de ouderen die in een zak met geld wonen en tegelijk weinig inkomen hebben. We moeten hen helpen de woning waarin zij wonen te gelde te maken zodat zij een comfortabeler leven kunnen leiden. We moeten Cultuur en Sport toegankelijker maken voor de eenzame en arme ouderen. Den Haag kende vroeger de ooievaarspas. Indicering van ouderen voor hulp thuis, voor hulpmiddelen vanuit de WMO, voor opname in een verpleeginrichting en voor bijzondere bijstand moet minder rigide worden.

Kortom; ouderen respecteren en niet allemaal over een kam scheren, maar op het individu toegesneden hulp geven en de wereld om hen heen toegankelijk houden.'

Gesprek gehouden door Piet Zelissen, 23 september 2016