print
interview

Een groep PvdA-leden volgde jongeren die net van het praktijkonderwijs kwamen. Vonden zij werk? Han de Kok en Piet Versteeg van de PvdA-afdeling Uden spraken met een jongen die sinds drie dagen werk heeft.

Anoniem
oud-leerling school voor Praktijkonderwijs ‘De Singel’, nu werkzaam bij Hoeks Car Cleaning in Oss
01 januari 2015

'Ik zat op ‘De Singel’ in Oss. Dit is gewoon Praktijkonderwijs. Hier heb je geen echte richtingen. Ik heb wel verschillende stages gehad. Zo heb ik bij een houtfabriek gewerkt, daar heb ik kozijnen gemaakt. Ook heb ik twee keer in een bejaardenhuis stage gelopen in de keuken. En bij de fietsenmaker bijna een jaar. En ook nog een keer op de bouw. Bij de fietsenmaker vond ik het heel leuk, maar dat kon het toch niets worden. Hij wilde mij wel aannemen maar daar was geen plek. Hij kon het ook niet betalen.

Nu werk ik bij Hoeks Car Cleaning. We poetsen auto’s van binnen en van buiten. Dat zijn allemaal verschillende wasbeurten; ook qua prijs. De auto’s worden allemaal met de hand gepoetst. Je kunt gewoon met je auto komen, maar dan moet je wel van tevoren een afspraak maken. We werken ook voor garages: nieuwe auto’s die binnen komen.

Ik was er vorige maand een keer langs gegaan maar toen was er nog geen plek. En Bert – de nazorgcoördinator van de school voor Praktijkonderwijs ‘De Singel’ in Oss – had toen ook nog geïnformeerd voor mij daar. Ze belden zaterdag Bert op om te vertellen dat er een plekje vrij was. Ze hadden nog aan mij gedacht; dat is wel fijn. Bert heeft mij goed geholpen. Zonder hem was het ook niet gelukt, denk ik. Hij heeft alles geregeld. Ik hoop dat ik zo lang mogelijk kan blijven. Daar kan het bedrijf nu nog niets van zeggen. Ik zit nu nog in mijn proeftijd.

Het is niet moeilijk om werk te vinden maar het is wel moeilijk om werk te vinden dat bij je past. Er is overal wel werk maar heel vaak is het niet veel. Ik had wel ander werk kunnen doen bijvoorbeeld pillen inpakken, maar dat vind ik niks. Ik vind het leuk om dingen mooi te maken.

Het is belangrijk om werk te hebben. Ik moet toch mijn ziekenfonds en zo betalen. En mijn auto. Als je te lang zonder werk zit moet je alles gaan verkopen. En zo’n uitkering is ook niks. Dan zit je toch nog steeds thuis en je krijgt honderd euro, tweehonderd euro maximaal – dan kun je net zo’n beetje je ziekenfonds betalen.

Bij de gemeente heb ik pas een workshop gehad. Dan krijg je een boekje voor je waar allemaal vacatures in staan. En dan gaan ze er iets over vertellen. Daar stond ook een auto-poetsbedrijf in. Die had ik toen gekozen. Ik zou eigenlijk daar een sollicatie krijgen, maar toen kwam deze baan ertussen.

Wat ik over vijftien jaar doe dat weet ik echt niet; dat kun je nooit weten. Ik wil sowieso graag met auto’s werken. Auto’s zijn heel belangrijk voor mij. Het liefst zou ik werken bij een auto-garage met hele dure auto’s: Ferrari en Porsche. Geen Tesla; ik houd niet van elektrische auto’s. Ik zou dan auto’s willen verkopen.'

De afspraak voor het interview is een week van tevoren gemaakt. We realiseren ons dat het gesprek heel anders gelopen zou zijn als deze jongen niet sinds drie dagen aan het werk geweest zou zijn.

Terwijl we naar buiten lopen vertelt deze jongen dat ‘De Singel’ de fijnste school is geweest waar hij op heeft gezeten: ‘tenminste niet zo veel theorie’.

Interview gehouden op 18 november 2015 door Piet Versteeg en Han de Kok
Foto: Werry Crone