print
interview

Een groep PvdA-leden volgde eind 2015 jongeren die net van het praktijkonderwijs kwamen. Vonden zij werk? Remy Wilshaus en Bob Hilarius spraken met een meisje (18 jaar) dat net van school is en bij een bakkerij in Haarlem werkt.

Anoniem
meisje van 18 jaar dat net van het praktijkonderwijs komt en nu werkt bij een bakker in Haarlem
01 januari 2015

'Na de praktijkschool wilde ik graag iets met dieren doen. In Alkmaar is een opleiding voor iets met dieren. Maar daar mocht ik niet naartoe omdat mijn cijfers niet hoog genoeg waren. Nederlands gaat wel goed, maar mijn cijfer voor rekenen was niet hoog genoeg. Ik vond dat toen wel jammer, maar ik vond het ook niet meer zo leuk om naar school te gaan. Dus nu vind ik het wel goed zo. Ik heb toen e-mails gestuurd aan een paar dierenwinkels en gevraagd of ik daar mocht komen werken. Dat is niet gelukt. Ik kreeg dan een reactie dat ze liever niet iemand van het praktijkonderwijs wilden aannemen, maar liever iemand van bijvoorbeeld het vmbo of de havo. Ik vond dat wel jammer om te horen. Sommige van mijn klasgenoten zijn gaan werken op de plek waar zij stageliepen. Zelf heb ik stagegelopen bij de catering van het Nova college, maar daar kon ik niet blijven.

Op mijn school hebben we mensen van Agros leren kennen. Dat waren Huub en Jarin. Zij zijn bij ons thuis gekomen om te praten over wat ik zou willen doen. Jarin wist dat er plek was bij een bakker in Haarlem, omdat zij daar zelf ook heeft gewerkt en nog weleens invalt als het erg druk is. Ik heb daar eerst even stage gelopen en daarna kreeg ik een contract. Tot februari en daarna moeten we weer kijken wat er gebeurt. Ik help daar om croissantjes klaar te leggen en broodjes te smeren. Broodjes gezond bijvoorbeeld. Op dinsdagmiddag werk ik met Jarin samen in de bakkerij. Zij geeft mij dan kassatraining zodat ik later ook in de winkel kan werken. Ik vind het heel leuk om bij de bakker te werken. Ik vind het fijn om met mensen te zijn. Ik denk dat ik dit werk nog wel even blijf doen. Als alles goed gaat wil ik dat ook graag.

Ik was één van de vijf jongeren op mijn school die Agros heeft geholpen om een baan te vinden. Ik denk dat ik wel geluk heb gehad. Het heeft niet zo lang geduurd, maar een paar weken. Ik kon snel bij de bakker aan het werk. Dat kwam ook omdat Jarin daar zelf heeft gewerkt en mij heeft geholpen. Dat was heel fijn.

Het geld dat ik bij de bakker verdien spaar ik ook voor later. Ik wil dan iets met dieren gaan doen. Een eigen dierenpension of een hondenuitlaatservice. Dat wil ik het liefste doen. Ik vind het heel fijn om met honden te werken, ze zijn heel lief. In Brabant of Almere kun je weekcursussen doen. Bijvoorbeeld over hoe je puppytraining moet geven of over hoe je honden moet leiden. Dat heb ik later nodig, maar het kost ook geld om dat te doen. Ondertussen heb ik mijn rijbewijs gehaald. Ik moet alleen nog voor de aanhanger, dat is over anderhalve week. Ik weet wat ik wil gaan doen. Nu kijk ik hoe ik ervoor kan zorgen dat dat lukt.'

Interview gehouden op 17 november 2015 door Remy Wilshaus en Bob Hilarius (PvdA-afdeling Haarlem)
Foto: Werry Crone